perjantai 14. kesäkuuta 2013

Kaiken se kestää - Uma Karma

Kirjan nimi: Kaiken se kestää
Kirjailija: Uma Karma
Julkaisuvuosi: 2008
Genre: Romantiikka, kasvutarina
Tausta: Kaiken se kestää oli alunperin novelli internetissä. Tietojeni mukaan kirjailija yritti julkaista sen, mutta se ei onnistunut. Lopulta hän julkaisi sen itse omakustanteena, ja kirja myi ja myy edelleenkin melko hyvin (huom! Jos jokin tässä sanomani tieto on virheellinen, toivon että paremmin tietävä voi korjata sen kommentteihin).

Kustantaja: Omakustanne
Kannen kuva: Uma Karma
Kirjaa minulle suositteli: Ei kukaan, mutta kirjan sain joululahjaksi äidiltäni, eli tavallaan hän.

Takakansiteksti:
”Skeittausta rakastava Tuukka pitää salaa urheiluluokkaa käyvästä Luukaksesta. Luukaksen elämä pyörii harrastusten ympärillä konservatiivisten vanhempien asettaessa jatkuvasti paineita poikansa harteille. Hämmentävät tunteet kääntävät molempien maailman ylösalaisin ja ahdasmielinen kasvuympäristö tuo kielletylle suhteelle omat ongelmansa.
Rakkaus ei kysy lupaa saapuessaan, mutta kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.”


Tietoja:

Uma Karma (s. 1984) opiskelee medianomiksi. Hänen esikuvansa on Mauri kunnas, ja intohimonsa elokuvat. Hän on elänyt ns. Normaalin lapsuuden, ja ammentaa tarinoihinsa ideoita myös tosielämästä. Hän omistaa kuusi leopardigekkoa, joista yhden nimi on käynyt tutuksi myös Kaiken se kestää -kirjasta. Karma ei pidä byrokratiasta tai hektisestä elämästä, mutta kirjoitusvimman iskiessä hän saattaa menettää yöunensa pitkäksikin aikaa. 
(En löytänyt kirjailijasta kuvaa, josta voisin olla varma oikean henkilön siinä olevan. Siksi laitoin tähän kohtaan kirjailijan piirtämän kuvan Tuukasta [ylempi] ja Luukaksesta [alempi])




Tässä kirjassa on oikeastaan vain kaksi hahmoa, joilla on oikeasti väliä. Nimittäin kirjan päähenkilöt. Sivuhahmoja on melko paljon, mutta heistä ei kerrota hirveän paljoa sen enempää, eikä heistä loppujen lopuksi ole sen suurempaa väliä.
Tuukka on enemmän tai vähemmän kirjan päähenkilö. Hän harrastaa skeittausta, ja omaa melko normaalin perheen. Häntä ei juurikaan kiinnosta koulunkäynti. Tuukka on itsepäinen ja temperamenttinen, mutta häneltä löytyy myös herkkä ja ujo puolensa.
Luukas taas on rikkaan ja konservatiivisen perheen vanhin lapsi. Perhe kasaa paineita hänen harteilleen, ja Luukas yrittää pärjätä kaikessa parhaiten. Diabetes kokoaa esteitä pojan eteen, mutta Luukas on tottunut niitä purkamaan.
Kirjassa esiintyvät myös poikien perheet ja joitain heidän ystäviään.


Omat mielipiteet:

”Tarina on rakennettu realistisesti kiinni nykyarkeen.
Kahden lukiolaispojan välisestä ystävyydestä kertova kasvukertomus ei ole teemaltaan uusi, mutta teksti tuntuu pysäyttävän lukijansa ikään tai sukupuoleen katsomatta.”

Näin kirjoitti Turun Sanomissa Jaakko Louhivuori vuonna 2009, kun kirjan julkaisemisesta oli kulunut vasta pari kuukautta.
Olen eri mieltä. Realistisesti rakennettu tarina? En nyt oikein sanoisi. Tuukka ja Luukas tapaavat kunnolla ensimmäisen kerran vasta Luukaksen järjestämissä kotibileissä. Parin tunnin kuluttua he päätyvät perheen kellarissa sijaitsevaan saunaan harrastamaan seksiä. Minusta se ei todella tunnu kovinkaan realistiselta, kun kyseeessä on kaksi lukioikäistä poikaa, joista kumpikaan ei ole täysin ymmärtänyt olevansa homo/bi. Lisäksi paneminen kellarin saunassa samalla kun vieraat bilettävät yläkerrassa... Se ei vain tunnu järkevältä, ei ainakaan omasta mielestäni. Varsinkin kun ottaa vielä huomioon molempien poikien ujouden ja melkoisen kokemattomuuden. Myös se että Tuukka pyytää Luukasta vanhempiensa mökille melkein heti ensitapaamisen jälkeen, vaikkeivat he ole koskaan ennen suunnilleen edes puhuneet toisilleen (paitsi Luukaksen kotibileissä) ei ole realistisuutta nähnytkään. Myös diabetesta sairastava ystäväni on kertonut, että Luukaksen sairastamaa diabetesta kuvataan erittäin epärealistisesti.
Olen myös eri mieltä tekstin pysäyttävyydestä. Se oli ihan mukava kirja, voisin lukea sen uudestaankin ja luultavasti luenkin, mutta se oli enemmänkin kevyttä lukemista. Se ei antanut minulle uusia elämänohjeita tai jättänyt miettimään. En kuitenkaan kadu kirjan omistamista tai halua siitä eroon, se on ihan hyvä lisä kirjahyllyyni.


Ensimmäinen asia johon kirjassa kunnolla kiinnitin huomiota olivat päähenkilöiden nimet. Luukas ja Tuukka. Nimet joissa on kaksi samaa vokaalia menevät helposti sekaisin, lähes joka toinen kerta kun sanon molempien hahmojen nimet, sanon vahingossa Tuukas ja Luukka. Sama kaikkien kirjan lukeneiden ystävieni kesken. Ne eivät vain toimi, vaikka molemmat nimet ovatkin kivoja, eikä niissä yksistään ole mitään vikaa.
Toiseksi mieleen tuleva asia, kun ajattelen kyseistä kirjaa, on sen seksikohtaukset. Niitä on jonkun verran, enkä pitänyt niistä ollenkaan. Useimmiten seksikohtaukset kirjoissa eivät häiritse minua sitten ollenkaan, mutta jotenkin näistä tuli likainen olo, kuin olisin kurkkinut salaa jonkun ikkunasta sisään. Lisäksi ne oli kuvailtu harvinaisen huonosti, kamalan epäselkeästi. Mielestäni selkeä ja suora kuvailu ei välttämättä automaattisesti tee seksuaalisesta kohtauksesta likaista tai rivoa. Myös huonosti ja epäselvästi kuvailtu kohtaus voi antaa sellaisen mielikuvan. Näin ainakin minulla kävi Karman kirjan kohdalla. Seksikohtauksia oli myös mielestäni hiukan turhan tiuhaan, ja ne antoivat mielikuvan siitä, että kyseinen pari olisi melkein kokoajan harrastamassa seksiä. Se on mielestäni yksi inhottavimmista homoseksuaaleihin liitetyistä stereotypioista, joten se jätti hieman pahan maun suuhun. En usko että Karma on asiaansa todellakaan näin tarokittanut, mutta silti se aiheutti ainakin minulle sellaisen olon.
Parin ystävät taas olivat mielestäni erittäin ohuita ja epäaitoja, samoin kuin perheetkin. Heitä ei oikein valoitettu ollenkaan, tai annettu kunnollisia syitä heidän käytöksilleen. Päähenkilöidenkin luonteet jäivät hieman sekaviksi.
Kirjan loppupuolella oleva hyppy tulevaisuuteen ei toiminut. Minut se ainakin jätti hieman kysymysmerkille, koko juttu tuli niin yllättäen. Varsinkin tämän tulevaisuuden tapahtumat olivat mielestäni epärealistisia ja turhan mielikuvituksellisia, kun miettii, että kirja kuitenkin tukeutuu todellisuuteen. En pitänyt ylipäätään kirjan loppupuolesta lainkaan niin paljoa kuin alkupäästä. Se tuntui yllättävän suhaistulta, kuin se oltaisiin tehty vain tekemisen ja suuremman sivumäärän vuoksi.
Kaikesta sanomastani kritiikistä huolimatta en todella inhoa tätä kirjaa, vaan jollain tasolla pidänkin siitä. Se voisi olla paljon parempikin, mutta myös monta kertaa huonompi. 

Yksi todella turha ja kirjaan liittymätön asia, joka jäi häiritsemään, on kirjailijan taiteilijanimi. Osaan puhua jonkin verran koreaa, ja koreaksi umma tarkoittaa äitiä. Umasta tulee siis automaattisesti äiti mieleen. Toisin sanoen Uma Karma muuttuu mielessäni Äiti Karmaksi, mistä tulee mieleeni jonkinlainen karman puolesta puhuja ja toteen panija. Melkein kuin moralisoija joka yrittää syyttämällä tehdä toisista ihmisistä omien arvojensa mukaan parempia. Se tietenkin johtuu omista aivoistani, eikä ole mitenkään kirjailijan vika. En kuitenkaan voinut olla mainitsematta asiaa, kun nyt kerta kyseisestä kirjasta ja kirjailijasta puhuin.
Suosittelisin kirjaa jokaiselle, joka pitää kevyestä lukemisesta, on kiinnostunut lukemaan kaikenlaisia homoseksuaaleista kertovia kirjoja, tai muuten vain haluaa kokeilla jotain vähän erilaista.

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9524981599

-Shinsu

17 kommenttia:

  1. vähä kiva tää blogi! erilainen :)

    iseeabiggerdreams.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Kiitos paljon sun kommentista demi.fi sivulla :) Alan olla tarkempi kirjoitusvirheiden välttämiseksi!

    VastaaPoista
  3. hmm, vois melkein lukee tän kirjan:D! Mua harmittaa, kun tykkään lukee kirjoja, mut nykysin se on menny siihen, et yritän ranskaks tai englanniks lukee ja siitä menee se lukemisen maku kun joutuu kääntää sanoja vähän väliä :D Pakko sanoo, että oon lukenu tuon Coralinen, tykkäsin siitä tosi paljon! Se elokuva ei ollu läheskään niin hyvä, siitä puuttu sellanen synkkyys ja salaperäisyys!

    VastaaPoista
  4. Siitä vaan jos kiinnostus heräsi :D Ihan kiva kirja se on. Ja tuo on se syy miksen lue kirjoja vierailla kielillä, vaan odotan aina suomennoksia. En oo hyvä kielissä ja siksi en varmaan ymmärtäis puoliakaan. Hyllyssä on vaan Harry Potter ja Azkabanin vanki englanniks, kaikki muu suomeks. Coraline on älyttömän ihana kirja! Kirjotan siitä luultavasti melko pian, mutta seuraava teksti tulee olemaan Haruki Murakamin Suuresta lammasseikkailusta. Sitä leffaa en ole nähnyt, mutta se on hyllyssä (sain isältä, kun se tietää että pidän kirjasta) ja tarkotus kattoa. En kuitenkaan odottele liikoja :D

    VastaaPoista
  5. Itse olen kyseisen kirjan lukenut useaan otteeseen ja mulla on se paha tapa, että en ajattele hirveänä, kunhan luen lukemisen ilosta :D (Poikkeuksiakin löytyy, mutta) Tää arvostelu sai mut kuitenkin miettimään ja melkein samalla kannalla sun kanssa. Mistä sä ton kuvan kirjailijan piirtämistä hahmoista löysit (ei sillä, että itse olisin koskaan etsinyt..)? Muutenkin tykkään vaan enemmän kuvitella henkilöt omassa päässäni ja jälleen oman pääni kuvitelmat ei vastanneet kirjailijan näkemystä :__D Mutta anygays, sullon kiva blogi ja mun mielestä kirjoitat hyviä arvosteluja niin saatan jäädä seuraamaan!

    http://tunturitytto.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, ajatuksia herättävästi juuri yritänkin kirjottaa, kivaa jos se onnistuu :D Ja löysin sen kirjailijan omilta kotisivuilta, ja päätin julkaista tässäkin, koska nettiin julkaistuilla asioilla ei ole tekijänoikeuksia, ellei asiasta ole erikseen mainittu.
      Itse taas kuvittelin ne melkolaillakin samanlaisiksi kuin kirjailija, koska yleensä kuvittelen aina hahmot vähän "sinne päin" riippuen toki kirjasta :D Ja tosi kivaa jos tykkäsit!^^

      Poista
  6. mukava blogi! ja tällane erilainen, tosi kiva! :-) ulkonäkö on mukavan siisti ja selkeä.

    http://mischievousmixture.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oho väärän blogin linkkasin!! :D
      http://fight-until-the-end-warrior.blogspot.fi/

      toivottavasti en oo muualle tehny samaa mokaa

      Poista
    2. Kiitoksia! :) Ja selkeä on tarkoituskin, kun kirjablogissa nyt ei tarvitse olla mitään hirveää prameilua :D Mukavaa jos se on hyvä.
      Ja hah, toivotaan niin! :D

      Poista
  7. Ihana löytää muitakin blogeja kuin jotain lifestyleä! Kirjotat tosi hyvin ja asiallisesti ja sait mut kiinnostumaan tosta kirjasta, pitää varmaan lukea! :)Ulkoasu on myös mukavan selkeä ja yksinkertainen, tosi kiva blogi kaiken kaikkiaan.

    cowswings.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kovasti! On aina ihanaa saada hyvää palautetta, kannustaa tekemään lisää blogitekstejä :D Kiitos!

      Poista
  8. Oikein kiva lukea vähän kriittisempi arvostelu tästä kirjasta, melkein kaikki omat tuttuni kun hehkuttavat tätä maasta taivaisiin, sarjassa IHANAA IHKUU POIKARAKKAUTTA IHIHI SÖPÖÖÖ!!!

    Mutta joo, itsekin olen tuon kirjan pariin otteeseen lukenut ja pidän siitä kovin. Realistisuudesta olen samaa mieltä kanssasi, mutta seksikohtauksia en allekirjoita, koska meikäläisessä ne eivät aiheuttaneet juuri minkäänlaista fiilistä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, liian moni lukija ei suhtaudu kirjaan niin kriittisesti yleensä juuri sen vuoksi että päähenkilöinä on kaksi poikaa. Itse pidän homoista kertovista kirjoista, ja kirjoitan itsekin välillä poikarakkautta. Se että kirjassa on homoja ei kuitenkaan suoraan tarkota, että se olisi jotenkin täydellinen.

      Ja noh, se oli sitten se toinen fiilis. Ehkä tämä reaktioni johtuu siitä, että oon lukenut niin helvetin paljon parempia seksikohtauksia esimerkiksi Haruki Murakamin kirjoissa :D

      Poista
    2. Vähän tuun komppaamaan tuohon sun kommenttiin! Eli joo, seksikohtauksista oon samaa mieltä sun kanssa, koska oon itekkin lukenut paljon parempiakin, ja jotenkin en enää hyväksy mitään, mikä ei oo vähintään yhtähyvin kirjoitettu kuin Wardin kirjoissa. :DDD

      Minua ei hämännyt samankaltaiset nimet muuta kuin ekalla lukemiskerralla alussa. Jouduin lukemaan ekat kymmenen sivua kahdesti, ennen kuin sain selvyyden hahmoihin, mutta sen jälkeen ei ole ollut mitään ongelmaa.

      Jees, kyllähän mä rakastan tätä kirjaa, vaikka meikäläisenkin mielestä siinä on virheitä _paljon_ ja paljon kaikkea mitkä itse oisin teheny toisin, mutta silti mä jotenkin vaan rakastan tätä kirjaa, en todellakaan tiedä mikä siinä on. :D

      Poista
    3. Heh, niin se vaan menee, että kun lukee parhaita kirjoja, alkaa se huonompi laatu myös tuntua huonolta.

      Jep, itsekin kirjasta pidän, ja kuten taisin kirjoittaakin, en sen omistamista kadu. Silti on myös paljon paljon parempia kirjoja, joita rakastan enemmän. Lähiaikoina oon harkinnut kirjan lukemista uudelleen, mutta ajatus on vähän jäänyt, kun lukulistalla on niin paljon muitakin kirjoja!

      Poista